Eindhoven genomineerd voor Fietsstad 2014

(PERSBERICHT)

Lokale Fietsersbond feliciteert gemeente

De Fietsersbond Eindhoven feliciteert de gemeente Eindhoven met de nominatie voor ‘Fietsstad 2014.’ Onderzoekers van het landelijk bureau van de Fietsersbond hebben Eindhoven genomineerd. De Fietsersbond keek dit jaar speciaal naar het wegnemen van hindernissen voor fietsers. Pieter Nuiten van de Fietsersbond afdeling Eindhoven: “De laatste jaren heeft de gemeente inzet getoond om het fietsen in Eindhoven te verbeteren. Het is bemoedigend dat de gemeente hiervoor deze eervolle nominatie krijgt.”

Op de website www.fietsstad2014.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Op 8 mei 2014 maakt de Fietsersbond de winnaar bekend.

Fietsen zonder hindernissen
Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, spoorwegovergangen of kruisingen waar je altijd moet wachten. Fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. De gemeente Eindhoven krijgt hier steeds meer oog voor, in ieder geval genoeg voor een nominatie voor de titel Fietsstad 2014. Wel vindt de Fietsersbond Eindhoven dat er in de stad nog veel te verbeteren valt: “Het feit dat de gemeente Eindhoven meedoet aan de verkiezing, is een mooie stap in de goede richting” zo vindt Pieter Nuiten van de Fietsersbond Eindhoven. “Op deze manier heeft de gemeente aangegeven dat ze het fietsen in Eindhoven serieus neemt, en daar ook op aangesproken wil worden. Dat Eindhoven genomineerd is, is een erkenning voor de inspanningen en initiatieven die de laatste jaren genomen zijn.  Denk dan bijvoorbeeld aan de alerte gladheidsbestrijding, fietsparkeren onder het 18 septemberplein, de ‘Groene Corridor’ naar Oirschot, maar ook het asfalteren van vele tegelfietspaden. We zijn blij dat de gemeente de nominatie ziet als een stimulans om daar nog een schepje bovenop te doen.”

Verbeterpunten
De Fietsersbond Eindhoven vindt het belangrijk dat de gemeente nu vooral gaat werken aan de volgende aspecten:
1. verminderen van wachttijden bij stoplichten (uitzetten, verwijderen)
2. fiets vanaf eerste initiatief van nieuwe projecten meenemen (anders dan op Strijp-S of WC Woensel)
3. missing links in het fietsnetwerk aanpakken, zoals bv Bilderdijklaan/Van Abbemuseum of de Sumatralaan

Elke gemeente die zich voor de verkiezing heeft aangemeld, dus ook een genomineerde gemeente, ontvangt van de Fietsersbond een rapport met aanbevelingen voor verbeteringen. De Fietsersbond Eindhoven is benieuwd naar dit rapport en vraagt de gemeente Eindhoven met de aanbevelingen aan de slag te gaan en het rapport te bespreken met de gemeenteraad.

Meer over de verkiezing
Eindhoven is een van de vijf genomineerden voor de titel Fietsstad 2014. In het voorjaar van 2014 bezoekt de onafhankelijke jury de genomineerde steden. De jury staat onder voorzitterschap van Jan Hendrik Dronkers, directeur generaal van Rijkswaterstaat. De andere juryleden zijn adviseur stads- en gebiedsontwikkeling Dorien de Wit, urban mobility consultant Marc van Woudenberg, projectmanager verkeer en vervoer bij CROW Hillie Talens en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij Fietsstad ‘s-Hertogenbosch. Naast Eindhoven zijn ook Almere, Enschede, Velsen en Zwolle genomineerd.

Het is de vijfde maal dat de Fietsersbond de verkiezing organiseert. Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008) en ‘s-Hertogenbosch de eretitel Fietsstad.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *